au_rich_hero_blackpanther_1_3c317c85

Pantera Neagră – atipic, spectaculos, Marvel

Sunt fana producțiilor spectaculoase, realizate de studiourile „Marvel”, dar și a narațiunilor bogate, așa că m-a fascinat filmul „Black Panther”, mai mult decât oricare altul din seria „Avengers”.

Povestea îl are în centru pe T’Challa, care- după evenimentele din „Captain America: Civil War” – se întoarce acasă, în Wakanda, pentru a fi încoronat.

Rolul lui e interpretat impecabil de Chadwick Boseman, însă >>abia atinge suprafața apei<<, comparativ Killmonger, personajul negativ, interpretat de Michael B. Jordan, care e – pentru mine – unul dintre cei mai carismatici bandiți, de la Joker încoace.

Letiția Wright joacă impecabil rolul surorii regelui, Shuri, care are un umor spumos și o fire căpoasă, puternică. Per total, distribuția personajelor mi se pare inspirată.

Povestirea pare o călătorie într-o altă galaxie și nu către o civilizație secretă, avansată tehnologic, din Africa. Decorul spectaculos, costumele extraordinare și coloana sonoră, caracteristice originilor africane, o readuc însă cu picioarele pe pământ, celebrând bătrânul continent.

La fel o face și tradiția de încoronare, care pare mai degrabă desprinsă din „Stăpânul Inelelor” decât dintr-un film science-fiction. Dispariția Panterei Negre, după lupta din cadrul ceremoniei și căzătura în prăpastie, taie cumva șirul narativ și arată un vid creativ al scenariștilor, Joe Robert Cole și Ryan Coogler.

Filmul e unic, însă lung – 135 de minute – și majoritatea scenelor de acțiune sunt predictibile. Pentru personajele principale, antagonice, acțiunea prezintă povestea devenirii lor: Killmonger preferă să moară liber, demn, în loc să trăiască în lanțuri, iar T’Challa înțelege că izolarea țării de restul lumii nu e o soluție morală viabilă.

Cea mai reușită scenă a lui T’Challa’s apare la final, când acesta anunța presei că țara sa își va folosi resursele pentru a ajuta restul lumii, iar audiența se uită nedumerită, întrebându-se ce ar avea o națiune din lumea a treia de oferit celorlalte?

Dacă vreți să urmăriți o poveste a originilor atipică, care celebrează cultură și diversitatea continentului african, dați fuga la cinematograf și vedeți „Pantera Neagră”, în format IMAX!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>