Pantera Neagra – atipic, spectaculos, Marvel

Sunt fana producțiilor spectaculoase, realizate de studiourile „Marvel”, dar și a narațiunilor bogate, așa că m-a fascinat filmul „Black Panther”, mai mult decât oricare altul din seria „Avengers”.

Povestea îl are în centru pe T’Challa, care- după evenimentele din „Captain America: Civil War” – se întoarce acasă, în Wakanda, pentru a fi încoronat.

Rolul lui e interpretat impecabil de Chadwick Boseman, însă >>abia atinge suprafața apei<<, comparativ Killmonger, personajul negativ, interpretat de Michael B. Jordan, care e – pentru mine – unul dintre cei mai carismatici bandiți, de la Joker încoace.

Letiția Wright joacă impecabil rolul surorii regelui, Shuri, care are un umor spumos și o fire căpoasă, puternică. Per total, distribuția personajelor mi se pare inspirată.

Povestirea pare o călătorie într-o altă galaxie și nu către o civilizație secretă, avansată tehnologic, din Africa. Decorul spectaculos, costumele extraordinare și coloana sonoră, caracteristice originilor africane, o readuc însă cu picioarele pe pământ, celebrând bătrânul continent.

La fel o face și tradiția de încoronare, care pare mai degrabă desprinsă din „Stăpânul Inelelor” decât dintr-un film science-fiction. Dispariția Panterei Negre, după lupta din cadrul ceremoniei și căzătura în prăpastie, taie cumva șirul narativ și arată un vid creativ al scenariștilor, Joe Robert Cole și Ryan Coogler.

Filmul e unic, însă lung – 135 de minute – și majoritatea scenelor de acțiune sunt predictibile. Pentru personajele principale, antagonice, acțiunea prezintă povestea devenirii lor: Killmonger preferă să moară liber, demn, în loc să trăiască în lanțuri, iar T’Challa înțelege că izolarea țării de restul lumii nu e o soluție morală viabilă.

Cea mai reușită scenă a lui T’Challa’s apare la final, când acesta anunța presei că țara sa își va folosi resursele pentru a ajuta restul lumii, iar audiența se uită nedumerită, întrebându-se ce ar avea o națiune din lumea a treia de oferit celorlalte?

Dacă vreți să urmăriți o poveste a originilor atipică, care celebrează cultură și diversitatea continentului african, dați fuga la cinematograf și vedeți „Pantera Neagră”, în format IMAX!

Leave a Comment