Nikon D3300 sau micul „urias”

Grație unei împrejurări nostime, am rămas fără fotograf la un meci de padel, organizat de o bază sportivă din Timișoara, așa că am apelat la înțelepciunea www, pentru a găsi măcar un aparat foto decent și a suprinde evenimentul.

Așa a început colaborarea cu cei de la www.nikonisti.ro și Skin Media, importatorul Nikon în România. Am veleități artistice, însă fotografiatul nu e una dintre ele, aspect de care i-am înștiințat și pe ei. Au părut totuși încântați și acum înțeleg de ce. Pentru că un habarnist ca mine poate folosi oricând un DSLR și scrie o recenzie onestă, neavizată, pentru un public larg, de amatori sau semi-profesioniști.

Am început cu D3300, un model care face multe, dar promite puține, e destul de ieftin, ușor de folosit și mic. DSLR-ul are și funcții pentru avansați, dar nu atât de numeroase și compensează prin numeroasele moduri de fotografiere, ușor de folosit, fix pentru habarniști, ca mine. Tocmai pentru a testa ce poate am folosit obiectivul de kit.

Specificații tehnice:

  1. – Senzor CMOS APS-C DX de 24 Mpx fără filtru low-pass
  2. – ISO 100-25.600
  3. – Procesor EXPEED IV
  4. – Fotografiere în rafală cu până la 5 fps
  5. – Filmare Full HD 1080 50p/60p (PAL sau NTSC) și AF continuu
  6. – Ghid interactiv de utilizare pe ecranul LCD
  7. – Funcție Easy Panorama
  8. – Declanșare în modul T
  9. – Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC cu 1 slot de card

Nikon D3300 are un senzor de 24 de megapixeli, acompaniat de un procesor de imagine Expeed 4, un ecran fix netactil de 3 inchi și o rezoluție de 921.000 pixeli, similare cu cele de pe modelele mai scumpe și puțin mai vechi ale producătorului nipon.

Aparatul are circa 460 de grame cu baterie și card, fără obiectiv și captează imagini în format JPG sau NEF (format raw de la Nikon), iar videoclipurile sunt realizate în format MOV, cu rezoluție full HD.

Valoarea ISO urcă pană la 12.800, maximul fiind de 25.600. D3300 beneficiază de un modul WiFi, care însă nu e integrat, ci trebuie cumpărat separat. Obiectivul de kit e nou, cu 18-55mm și aceleași deschideri de 3.5, respectiv 5.6, la distanțe focale extreme. Mi-a plăcut mult inelul de focalizare, care e izolat de restul obiectivului și e fin, ușor de folosit.

Sistemul de focalizare e în 11 puncte, un neajuns, față de alte modele mai vechi, dar compensează prin senzorul și procesorul de imagine și are un grip mult mai bun. Dacă vrei să fotografiezi în rafală, așa cum am făcut noi, Nikon D3300 face până la 5 fotografii/ secundă. Găsești imaginile aici.

Dacă vreți să capturați video trebuie să știți că nu puteți schimba deschiderea în timpul filmării, dar puteți face asta cu valoarea ISO. În rest, filmează excelent full HD, cu până la 60p. Microfonul inclus e monoaural, însă D3300 are și mufă Jack, pentru un microfon extern, care poate fi atașat camerei. Culorile surprinse sunt realmente spectaculoase.

Modulul automat al aparatului e practic și ideal pentru cei care fac primii pași în arta fotografică, căci utilzatorul e informat privind setările alese de aparat. Se observă noise, dar fotografia privită în ansamblu arată foarte bine și puteți aplica oricând noise-reduction, pentru imagini ireproșabile. Pe lângă Color Sketch, Miniature Effect, Toy Cameră etc., Nikon a introdus și funcția de Easy Panorama.

Nikon D3300 e un aparat mic, ușor, dar puternic și cu o autonomie foarte bună, ideal pentru cei care fac primii pași în arta fotografică și poate fi achiziționat în varianta de kit, la sub 2000 de lei și e disponibil în trei culori, negru, gri (argintiu) sau roșu. Mulțumiri, Skin Media, Nikon România și www.nikonisti.ro !

Leave a Comment