Am început anul învățând educație financiară, așa că Pariul proprietății, de Eduard Mircea Uzunov și Liviu Marcoci, publicată în 2009, la Editura Nemira, a fost continuarea firească a demersului.
Observația că banii sunt mai puțini și mai scumpi, dar mai adevărați, din prefața economistului Adrian Vasilescu, e de regretabilă actualitate. Pentru o ediție adăugită l-aș ruga să explice cum vede intervenția statului pentru buna funcționare a pieței imobiliare. În lumina ultimelor crize financiare sistemice l-aș întreba dacă încă i se pare că băncile românești au întrecut măsură… cu măsură.
Pe lângă multitudinea de termeni inediți pentru neavizați, ca PUZ, POT sau CUT, cartea este înțesată cu sfaturi practice pentru fiecare, de la verificarea conductelor de fier, respectiv din plumb, cu ajutorul unui magnet, folosirea higrometrului sau umidometrului, pentru determinarea umidității relative a aerului, recunoașterea semnelor infiltrațiilor din fundație ș.a.m.d. Autorul ne sugerează să trecem toate observațiile într-un blocnotes, căci – pe baza lor – un inginer de structuri își va da seama de starea imobilului.
Lectura m-a plimbat prin cotloanele întortocheate ale inflației și ale investițiilor inspirate. Autorul explică, la un moment dat, cum prima lui investiție imobiliară a fost o garsonieră în Drumul Taberei, negociată la 2.200 de dolari și vândută cu un profit de peste 100%.
Cartea ne reamintește de primele experiențe în domeniu sau ne inspiră să facem primul pas, însoțit de numeroase sfaturi practice. Personal, m-a bufnit râsul cu gândul la prima proprietate cumpărată, o garsonieră renovată cu vizibilă stângăcie, apoi vândută, mai ales că am citit observațiile hilare cu vocea autorului.
Pentru că uneori câștigăm, alteori doar învățăm, fondatorul Regatta Real Estate ne ajută să înțelegem importanța primordială a locației, oportună doar în măsura unui viitor dinamic, prin exemplul imobilului achiziționat de el în Cotroceni, renovat cu fast, și vândut aproape de prețul achiziției.
Câteva secțiuni din carte fac referire la (auto)educație și la instituțiile financiare, care vor face tot ceea ce vor putea pentru a-și asigura banii și nu vor ezita să își execute garanțiile la cel mai mic semn de slăbiciune. Banca te ajută ușor dacă nu ai nevoie, exact ca o umbrelă deasupra capului care se deschide când este soare și se închide când plouă, după cum notează autorul.
Peste 50% din creditele în lei și peste 60% din cele în euro sunt contractate cu o dobânda variabilă de către clienții persoane fizice. Rareori acestea consimt la o rată cu dobândă fixă pentru un credit cu o durată mai mare de cinci ani. În perioadele cu mari fluctuații financiare, ratele cresc, așa că relația cu banca se aseamănă în multe privințe cu o căsnicie, în care partenerii se leagă la bine și la rău. Vrei, nu vrei, te-ai căsătorit cu banca până îți vei restitui datoria.
Randamentul investițiilor din domeniul imobiliar se aseamănă cu un maraton, nu cu un sprint, fiind calculate în ani, așa că este firesc ca investitorul fără experiență să își pună întrebări, să aibă îndoieli și să se consulte negreșit, periodic, cu un broker imobiliar, care anticipează fluctuațiile pieței.
Un partener cu potențial financiar, care va putea investi în asocierea voastră, pe lângă banii necesari, și ceva din timpul său reprezintă un alt ingredient cheie al succesului. Încrederea de sine, percepțiile și intuiția pot fi adesea mai aproape de adevăr decât ești dispus să crezi, așa că ascultă-le, mai ales că oamenii iau, în majoritatea cazurilor, decizii emoționale.
Woody Alen spunea că, dacă aștepți momentul potrivit, te vor întrece alții, care nu-l așteaptă și că trebuie să fii precaut când alții sunt lacomi și lacom când ceilalți sunt precauți. Managerul Regatta recomandă: Sfătuiește-te mereu cu brokerul tău imobiliar pentru a alege momentul optim pentru o achiziție rentabilă. Numai un profesionist poate anticipa când piața imobiliară va da semne de revenire. Perioadele de criză fac alegerea între investitori. Îi împart în faliți și în investitori cu lichidități, mai mari sau mai mici.
Unul dintre mentorii cunoscutului broker imobiliar îi spunea cândva că nu contează foarte mult ceea ce faci în viață, fiind mult mai important să faci cel mai bine și cu pasiune ceea ce faci. Autorul ne sugerează să investim în educația noastră, căci oamenii care au pasiuni și-au creat propriul sistem prin care combat inerția și nepăsarea, care uzează omul mai repede decât viciile. Succesul personal presupune așadar să faci lucruri normale extraordinar de bine, care – în timp – vor da un bun randament.
Octavian Paler puncta, de asemenea, că pasiunea n-are nevoie de motivări, nu cere să fie înțeleasă și explicată. Reprezintă așadar o dovadă inestimabilă de înțelepciune să îți tratezi cu pasiune vocația, să îți respecți proprietatea, să te respecți pe ține însuți, să îi respecți pe ceilalți și să îți asumi responsabilitatea acțiunilor tale.
Deși suntem o țară unde proprietarii de imobile sunt majoritari, românii sunt adesea temători și subestimează puterea micilor acțiuni informate și constante, făcute cu ajutorul brokerului imobiliar. George Bernard Shaw aprecia că nouă acțiuni din zece întreprinse de el erau sortite eșecului, așa că a început să facă de zece ori mai multe.
La finele scrierii, Eduard Mircea Uzunov ne reamintește că Freud afirma cândva că omului îi trebuie un vis că să suporte realitatea. Avem nevoie de visuri, ca să ne arate calea pe care trebuie să o urmăm pentru a deveni oameni împliniți. O casă ne poate da acest sentiment, de împlinire și de realizare.
Toate aspirațiile noastre pot deveni realitate dacă avem cu adevărat curajul să le urmăm. Succesul devine astfel o consecință firească, iar bucuria redevine starea noastră de spirit normală.